Hälsningar från den konstnärliga ledaren!

15.3.2022

Jag minns att jag inte tänkte ens en sekund när Bosse Mellberg frågade mitt intresse för att i år vara konstnärlig ledare för festivalen. Det omedelbara svaret var “ja, definitivt!” Detta stolta
och entusiastiska svar till Bosse uppstod ur det oförglömliga inflytandet som Korpo Sea Jazz lämnade på mig efter att ha uppträtt där för några år sedan med Bowman Trio. Jag upplevde att jag då var så varmt välkommen av publiken, festivalpersonalen och de andra artisterna.
Atmosfären, musiken, havet, naturen och det fantastiska vädret (som enligt uppgift Bosse är i sin ordning även i år) gjorde festivalupplevelsen oförglömlig. Jag ser fram emot juli då jag igen får njuta av allt detta igen under festivalen, tillsammans med er.


Att vara konstnärlig ledare kändes som den mest ansvarsfulla uppgiften hittils i min karriär och till en början upplevde jag till och med spirande “skojarsyndrom” i mitt nya uppdrag. Utformningen av programmet började ändå rulla på snabbt när jag gav mig i kast med att tänka på nyckelfaktorer gällande artisterna.
Jag ansåg det viktigt att artisterna på festivalen på något sätt är aktuella sommaren 2022, det vill säga antingen att de nyligen har släppt, eller är på väg att släppa ny musik under året.
Programmet innehåller mycket musik som kommer att släppas i år. Jag tänker själv att jag som musiker är ganska så mångsidig – åtminstone njuter jag av att lyssna och spela en mängd olika musik. Det här ville jag också att skulle synas i festivalprogrammet, och det tror jag att att jag har lyckats med. Jag skulle så gärna uppleva varje konsert själv också! Något jag också ville respektera i programmet är det som genom åren kännetecknat Korpo Sea Jazz, nämligen att konsertplatserna och artisterna passar ihop.


Planeringen av festivalprogrammet har varit en stor ära och jag är väldigt tacksam för att jag har fått vara med. Som tur är det bästa fortfarande framför oss ännu – själva festivalen. I väntan på det!


Vi ses i Korpo!
Tomi Nikku
Konstnärlig ledare 2022