Kesän kohokohta

9.2.2024

Korpo Sea Jazz on hyvin erityinen festivaali. Siinä yhdistyvät saumattomasti hieno musiikki, uskomattoman kaunis luonto ja ympäristö sekä lämpimät ihmiset ja heidän välittömät, mieleenpainuvat kohtaamiset. Mitä muuta sitä voikaan toivoa kesäiseltä reissulta? Edellä mainitut asiat ovat myös ne asiat, jotka erityisesti jäivät itselleni mieleen, kun olin soittamassa festivaalilla ensimmäistä kertaa vuosia sitten. Kun tällaisia asioita kokee muusikkona, sitä toivoo, että pääsisi joskus soittamaan samaan tapahtumaan uudestaan.

Korppoosta jäi itselleni myös mieleen se, että konsertteja on hyvin erilaisissa miljöissä, joista jokainen on hyvin erityinen ja hieno omalla tavallaan. Koen, että jokainen keikkapaikka antaa hienot puitteet taiteelle ja sen kukoistamiselle. Esimerkiksi tunnelmallinen saaristomuseo ja kirkko vievät musiikin jo aivan itsestään uusille urille ja ruokkivat muusikon inspiraatiota. Tällaiset kokemukset ovat mieleenpainuvia sekä muusikoille että kuuntelijoille ja koen, että juuri nämä ovat niitä kokemuksia jotka pitävät itseni muusikkona liikkeessä; tapahtui jotain, jota en osannut odottaa, jotain uutta. Tällaiset kokemukset pitävät mielen virkeänä ja taiteen tuoreena. Yksi konsertti, jonka haluan vielä nostaa erityisesti esille, on ulkokonsertti Paljasjalkapolulla. Kun näin tämän konserttipaikan, olin aivan ällikällä lyöty. Tämä konsepti on niin nerokas ja hieno: siinä yhdistyvät musiikki ja luonto todella ainutlaatuisella tavalla. Kun muusikot soittavat keskellä metsää, ääni kuulostaa erityisen lämpimältä ja ‘’luonnolliselta’’, kun kaikupintana ovat puut ja lehdet. Tunnelma on käsinkosketeltava. Koen, että jokaisen pitäisi päästä kokemaan tämä ainutlaatuinen konserttimuoto. Korpo Sea Jazz on siinä todella onnistunut luomaan sellaisen uniikin taidekokemuksen, että toista vastaavaa on haastava löytää. En ole itse koskaan nähnyt ja kokenut vastaavanlaista tapahtumaa. Juuri tällaisten asioiden takia varmasti jokainen, joka on joskus käynyt festivaalilla, haluaa tulla sinne uudestaan. Näiden kaikkien asioiden takia onkin todella suuri kunnia ja ilo, että minut pyydettiin tämän vuoden taiteelliseksi johtajaksi. Suuri kiitos siitä. On ollut todella kiinnostava ja uudenlainen kokemus itselleni toimia tällaisessa tehtävässä. Olen katsonut ja miettinyt asioita oman toimenkuvani ulkopuolelta, mikä on ollut virkistävää. On ollut myös mielenkiintoista ja samaan aikaan haastavaa miettiä festivaalin esiintyjiä, sillä Suomessa on niin paljon mahtavia jazzartisteja. Koen, että ohjelmasta tuli hyvin kiinnostava ja virkistävä sekoitus erilaisia artisteja ja konserttikokonaisuuksia. Pidän sekä akustisesta että sähköisestä jazzista ja halusinkin sisällyttää ohjelmaan molempia maailmoja. Mielestäni on hienoa, että festivaalilla on sekä intiimejä ja tunnelmallisia, pienempiä konsertteja, että isompia ja kovaäänisempiä konsertteja. Tarjonta on mukavan monipuolista.

Jokainen konsertti tulee olemaan erityinen, mieleenpainuva kokemus. Joukosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Odotan itse myös innolla, että pääsen soittamaan Aspön kappeliin, jossa en ole aiemmin käynyt. En malta odottaa tätä festivaalia! Tervetuloa kaikille nauttimaan tästä ainutlaatuisesta kesäisestä kokemuksesta, tehdään siitä yhdessä kesän kohokohta!

Joonas Tuuri
Korpo Sea Jazz 
Taiteellinen johtaja 2024