Sommarens höjdpunkt

8.2.2024

Korpo Sea Jazz är en mycket speciell festival. Där förenas sömlöst fin musik, otroligt vacker natur och miljö samt varma människor och deras naturliga, oförglömliga möten. Vad kan man annat vänta av en sommarutflykt?

Framför allt dessa saker stannade i mitt minne när jag, för flera år sedan, spelade på festivalen för första gången. När man upplever sådant som musiker hoppas man, att någon gång ha tillfälle att spela på nytt vid samma evenemang. Ytterligare minns jag från Korpo, att konserterna ordnas i olika miljöer, vilka alla är mycket fina och speciella, var och en på sitt sätt. Jag upplever, att varje konsertplats ger fina ramar för konsten att blomstra. Till exempel det stämningsfulla Skärgårdsmuseet och Korpo medeltida kyrka tar naturligt musiken till nya banor och stimulerar musikernas inspiration. Sådana upplevelser är oförglömliga både för musikerna och åhörarna. Det är min uppfattning, att de är precis de upplevelser som håller mig i farten som musiker; det hände något oväntat, något nytt. Upplevelser som dessa håller tankarna pigga och konsten fräsch.


Jag vill ännu speciellt lyfta fram en konsertplats, nämligen Skogskonserten vid Barfotastigen. När jag för första gången var där, blev jag totalt handfallen. Konceptet är så fint och genialt: där förenas musiken och naturen verkligen på ett enastående sätt. När musikerna spelar mitt i skogen låter det synnerligen varmt och ”naturligt” då tonerna och ljuden reflekterar i träden och terrängen. Stämningen är starkt kännbar. Jag tycker, att alla borde ha tillfälle att uppleva denna enastående konsertform. Korpo Sea Jazz har verkligen lyckats med att här skapa en så unik konstupplevelse, att det är utmanande att finna något motsvarande. Jag har själv aldrig sett och upplevt ett motsvarande evenemang. Just på grund av sådana upplevelser vill säkert var och en, som tidigare besökt festivalen, komma på nytt.

På grund av allt som jag här har tagit upp, var det en stor glädje och ära, att jag blev kallad att verka som konstnärlig ledare för festivalen 2024. Ett stort tack för det. Det har varit en verkligen intressant ny upplevelse för mig att få jobba med ett sådant uppdrag. Jag har haft tillfälle att betrakta och fundera över omständigheter utanför min yrkesgrupp, vilket har varit uppfriskande. Det har likväl varit intressant och samtidigt utmanande att planera vilka artister som skall uppträda på festivalen eftersom det finns så många fantastiska jazzartister i Finland. Enligt min åsikt blev programmet en mycket intressant och uppfriskande blandning av olika artister och konserthelheter. Jag gillar både akustisk och el-förstärkt jazz och jag ville ha båda världar med i programmet. Det är fint att festivalen innehåller både intima och stämningsfulla mindre konserter och större konserter med högre volym. Utbudet är lämpligt mångsidig.

Varje konsert kommer att vara en speciell, oförglömlig erfarenhet. Det finns säkert någonting för var och en. Jag ser också fram emot att få spela i Aspö kapell, som jag inte tidigare besökt. Jag kan knappast vänta på denna festival! Välkommen alla att njuta av denna enastående sommarupplevelse, låt oss tillsammans göra den till sommarens höjdpunkt!Joonas Tuuri
Korpo Sea Jazz
Konstnärlig ledare 2024