Musiikki on parasta livenä!

20.4.2023

Kun C-kasetti siirsi vinyylin syrjään, oli yleinen käsitys, että vinyyli oli historiaa. CD-levy syrjäytti C-kasetin, mutta nyt näemme, että vinyyli tulee takaisin. Ranskalainen Édouard-Léon Scott de Martinville tallensi jo vuonna 1860 kansanmusiikkia fonoautografille. Levysoitin on kotoisin vuodelta 1889 ja savikiekot, tehty pulverisoidusta kivestä, mahdollistivat kotikuuntelun. Nykyään vinyylilevyt tehdään polyvinyylikloridista. Vinyylipitkäsoitot (LP) ovat vain muutamassa vuodessa yleistyneet ja jo vuonna 2020 vinyyleillä oli Yhdysvalloissa 62 % markkinaosuus fyysisestä äänitemyynnistä. Mikä formaatti antaa parhaan äänentoiston? Sanalla ”paras” meidän täytynee käsittää millä formaatilla ääni parhaiten kuulostaa alkuperäiseltä, live musiikilta. Tästä seuraa automaattisesti, että alamme tutkimaan äänentoistolaitteita. Alle 200 eurolla voidaan hankkia CD-soitin, jossa sisäänrakennettu vahvistin ja kovaääniset. Auton hinnalla voidaan hankkia äärimmäisen laadukas levysoitin, erillisellä vahvistimella, kovaäänisillä, erikoiskaapeleilla ja lisätarvikkeilla. Samat laitteet voi myös ostaa alla 1.000 eurolla. Hifistelijät vaihtavat usein uusiin laitteisiin, joten hyviä laitteita löytyy myös käytettyinä kelpo hintoihin.

Monet ovat tyytyväisiä toistopalvelujen tarjontaan ja kuuntelevat musiikkia internetin kautta ja ovat sitä mieltä, ettei CD- ja levysoittimia enää tarvita. Tässä yhteydessä tulee mieleen, että artistien saama korvaus toistopalvelumusiikista on avuttoman alhainen, melkein olematon.

Kokonainen sukupolvi varttui C-kasetin aikakaudella. Autojen kasettisoittimet ”söivät” useimmat kasetit. Sukupolvella ei ole jäljellä montaa toimivaa C-kasettia, mutta sitä vastoin CD- levyjä ja vinyylejä saattaa olla jäljellä. Vanhemmalta sukupolvelta saattaa vinyylejä löytyä. Omasta hyllystäni löytyy mm. Beatles, Janis Joplin, Rush, Parker ja Chick Corea.

Vinyylien kotelot ovat tärkeitä ja tulisi mielestäni sisältää tietoa artisteista, äänitysprosessista ja ehkä laulutekstejä. Olen aina hivenen pettynyt, kun ostamassani CD-levyn kotelossa ei ole pientä vihkosta tutkittavaksi. Palaan usein näihin vihkoihin ja teksteihin. 

C- kasetti, CD, vinyyli tai streamattu, ei väliä. Kaikki formaatit tuntuvat tarkoituksettomilta, kun musiikin kuulee livenä. Se tunne, kun istuu paikalleen, tai seisoo, ja odottaa että taiteilijat, muusikot nousevat lavalle on joka kerta yhtä fantastinen hetki. Musiikki on parasta livenä!

Ostakaa CD-levyjä, vinyylejä, ja C-kasetteja, jos löydätte. Nauttikaa niistä rauhassa kotonanne. Nauttikaa musiikista kerta toisensa jälkeen. Mutta käykää myös livekonserteissa! Musiikki on parasta livenä, jazz on parasta livenä ja täällä Korppoossa!

Bosse Mellberg
Puheenjohtaja
Korppoo Jazz ry