Musik är bäst live!

20.4.2023

När C-kassetten slog ut vinylen ansågs allmänt vinylen vara historia. CD-skivan slog senare ut C-kassetten men nu ser vi vinylen komma tillbaka. Redan 1860 hade fransmannen Édouard Léon Scott de Martinville bandat folkmusik med en fonoautograf. Gramofonen härstammar från 1889 och stenkakorna gjorda av pulveriserad sten var revolutionerade och möjliggjorde hemmalyssnandet. Senare vinylskivor är gjorda av polyvinylklorid.  Vinylen (LP) har på bara några år kommit tillbaka och redan år 2020 hade vinylen i USA en marknadsandel på 62 % av all fysiskt utgiven musik. På vilket format är ljudet bättre? Med ”bättre” måste vi väl förstå på vilket format återgivningen påminner mest om originalet, om levande musik. Då kommer man automatisk in på den återgivande utrustningen man har tillgång till. Man kan skaffa sig en CD-spelare med inbyggd förstärkare och högtalare för ca 200 euro. En extremt kvalitativ skivspelare, extern förstärkare, högtalare, kablar och tillbehör kostar ungefär som en vanlig bil.  Men man kan också nöja sig med en utrustning som totalt inte ens behöver kosta mer än 1.000 euro. Hifi-sterna byter ofta utrustning varför bra använda enheter kan inhandlas till facila priser. 

Dessvärre är många helt nöjda med företag som tillhandhåller tjänster för att lyssna på strömmad musik över Internet och anser tyvärr att CD-spelare och skivspelare inte mera behövs. Artisternas ersättning för strömmad musik är fatalt för låg, nästan obefintlig.

En musikgeneration växte upp i C-kassettens tidevarv. De flesta C-kassetter åt bilens C-kassettdäck upp. Generationen har inte många C-kassetter kvar, däremot kan det finnas några vinyler och CD-skivor. Den äldre generation har ofta kvar sina vinyler. I min skivhylla hittas från ungdomen bl.a. Beatles, Janis Joplin, Rush, Parker och Chick Corea.

Vinylens konvolut är viktigt och borde, enligt mig, innehålla mängder med info om artisterna, inspelningsprocessen och kanske sångtexter. Jag blir alltid lite besviken om en nyinköpt CD inte inkluderar ett litet häfte för mig att studera. Jag återkommer ofta till dessa häften.

C- kassetter, CD, vinyler eller streamad, ingen skillnad. Alla format känns meningslösa när man upplever musiken live. Känslan när man sätter ner sig, eller står för den del, och väntar att konstnärerna, musikerna skall äntra scenen är varje gång en fantastisk stund. Musiken är bäst live!

Köp CD skivor och vinyler och C- kassetter om ni hittar sådana. Lyssna på dem hemma i lugn och ro. Njut av musiken gång på gång.  Men glöm inte gå på live konserter! Musik är bäst live, jazz är bäst live och här i Korpo!

Bosse Mellberg
Ordförande
Korpo Jazz r.f.