Hej Du!

3.11.2020

Jag gör historia! Den ända konstnärliga ledaren för Korpo Sea Jazz som stått vid diregentpodiet två år efter varandra! En bravur där herr Coronas hjälp var avgörande. Programmet som jag planerade för år 2020 förverkligas ett år senare nästan i oförändrat skick. Jag är ännu lika ivrigt och stolt.

Välkommen till Korpo Sea Jazz i slutet av juli!

Kadi Vija 3.11.2020

*** *** ***

Mot slutet av juli börjar det på Facebook dyka upp bilder från Korpoström, Nagu torg, Korpo kyrka eller båtmuseet i Houtskär. Såväl musikerna som publiken ser ut att stortrivas tillsammans. Jag undrar om det på en jazzfestival verkligen kan råda en så fin aura och känsla av gemenskap som bilderna förmedlar. År 2018 fick jag ett telefonsamtal från Teemu Viinikainen, den dåvarande konstnärliga ledaren för Korpo Sea Jazz-festivalen. Samtalet var en inbjudan att uppträda i Korpo. När sommaren kom hittade jag mig själv i den storslagna skärgården. Jag insåg att de bilder som jag följt i flera år berättade den klara sanningen om evenemanget. Jag kände att jag var en del av något unikt, som föds ur den vackra omgivningen, musikerna och publiken. Efter ett par år fick jag åter ett samtal från Korpo. Bosse inbjöd mig som konstnärlig ledare för Korpo Sea Jazz festivalen 2020. Det tog en sekund, svaret var givet – ja.

Som jag ser det är jazzen genom historien snarast känd via individuella instrumentalister och jag ville att också årets program i Korpo ska fokusera på enskilda instrumentalmusiker. Naturligtvis finns det också etablerade band på programmet. Festivalen bjuder på fräscha sammansättningar, där man kunde säga att den röda tråden består i att för stunden glömma välbekanta instrumenteringar och i stället ge sig hän åt nya sound. Jag kan bara ödmjukt konstatera att också min egen inlevelseförmåga och blyghet sätts på prov. Dessutom erbjuder varje konsertplats, om den så är i Korpo, Nagu, Houtskär eller på Aspö, en unik och trygg plattform för musiken, musikerna och publiken att uppleva något nytt och förhoppningsvis också något oförglömligt. 

Bästa jazzfolk! Jag är tacksam och extremt lycklig när jag får hälsa er alla varmt välkomna till Korpo, Nagu, Houtskär och Aspö för att njuta av musiken, matserveringen, solen och den fina samvaron.

Kadi Vija
Konstnärlig ledare
Korpo Sea Jazz 2020