Kontakt. Glädje. Det behöver vi alla

12.4.2023

Under de senaste åren har världen skakats av stora omvälvningar: först corona, sedan krig och utöver det här naturkatastrofer. Jag kan inte låta bli att tänka på hur det har påverkat oss alla, inte bara i vardagen, utan framför allt mentalt. Inget är som förr. Stora förändringar och svåra tider bär ändå också på något positivt, de tvingar oss alla att skärskåda oss själva, att granska våra värderingar och att i högre grad än tidigare ta vara på kontakten till andra människor och till naturen.

I hårda tider är det viktigt att känna tacksamhet för det vi har och att värdesätta också det som ibland ter sig självklart. Som trygghet.

Korpo Sea Jazz 2023 är en god anledning att träffas och njuta av sommaren, musik och samhörighet. Och vad skapar bättre kontakt och dialog mellan människor än livemusik? I jazzen förenas en känslighet för att mötas, lyssna och skapa. I Korpo är också närheten till naturen obestridlig. Till det här skärgårdsevenemangets särdrag hör den bländande vackra naturen och de personliga och intima spelplatserna. Bland musiker är festivalen känd för sin vänliga och varma atmosfär och för att god stämning och hög kvalitet står i centrum.

Sommaren 2023 vill Korpofestivalen lyfta fram jazzmusikens rötter och i programmet finns därför gott om amerikanska toner, allt från bebop till soul och gospel. Faktiskt ingår också ett stråk av rock. Allt detta utan att glömma cool jazz och skandinaviska stämningar, mer experimentella arrangemang och stark improvisation. Min kärlek till vokalmusik hörs och syns. Eftersom jag också är pianist finns aktuell pianomusik med i programmet. Som sångare har jag alltid identifierat mig med saxofonister, och långt före jag lyssnade på jazzsångare hörde jag saxofonmusiker, i synnerhet Dexter Gordon. Jag vill påstå att saxofonisterna får gott om utrymme på den här festivalen och också att alla musiker som medverkar representerar toppskiktet inom jazzen i Finland, oberoende av deras instrument. De är alla utöver mina kollegor också mina förebilder inom jazz.

Jag hoppas att så många som möjligt hittar till Korpos lilla, intima och stämningsfulla jazzfestival sommaren 2023. Andan, uttrycket och den sprakande energin är påtagliga då den finländska naturen i sin vackraste skrud möter den amerikanska musikens alla nyanser. Kontakt. Glädje. Det behöver vi alla.

Nina Mya
Konstnärlig ledare
Korpo Sea Jazz 2023